Smartlog v3 » Min tankeblok » Det kan sådan set ikke betale sig
Opret egen blog | Næste blog »

Min tankeblok

Tanker, overvejelser, oplevelser og meninger luftes offenligt

Det kan sådan set ikke betale sig

29. Mar 2009 21:15, Janus

Ofte passerer de flere gange om dagen. Naboens naboer, det ældre par. Nydeligt slankt par godt og vel firs år gamle. De bor i det gamle murmesterhus på hjørnet ved skolens parkeringplads. Nogle gange går de alene. Oftest ham, men de har altid hunden med. Det vil sådan set sige havde!
De har været ramt hårdt af livets tilskikkelser, mistet to af tre børn. Den ene, en søn, i en trafikulykke og den anden, en datter, af manglende robusthed over livets lethed og forgængelighed. Det ældre par har holdt hovedet rankt  i det offentlige rum og ikke beklaget sig over skæbnens ugunst.
Jeg plejer altid at veklse et par ord, når vi mødes på gaden til og fra vores gøremål. De er altid interesserede i vores liv og arbejde, eller lokalsamfundets vilkår. Sådan også forleden. Jeg stod og ordnede noget i indkørslen, da han kom forbi. Han spurgte til arbejdet og til familien. Han havde ikke stået længe, før hans kone også dukkede op. Hun havde sikkert set os og ville gerne selskab. Selv sådan en søvnig lørdag formiddag, velklædte og velformulerede. Uden udfald eller forglemmelser, de trods alt godt og vel firs begge to. Så spurgte jeg til hunden. De kiggede ikke en gang på hinanden, før hun sagde: "den døde i sidste uge"
De havde overtaget den fra datteren, da hun døde året før. "Den var sådan en god hund og sådant godt selskab for os", sagde hun. "Og så har den jo været  vores datters." På en eller anden måde havde den mildnet tabet en lille smule, og de daglige lufteture årsagen til, at de i det hele taget kom udenfor.
"Skal I så ikke have en ny på et tidspunkt?" var jeg dum og velmenende nok til at spørge. De så på hinanden denne gang, og hun sagde så: " Det kan sådan set ikke betale sig."
Jeg tænkte: "Ikke betale som at tage jakken af, for jeg skal ud igen med det samme. Eller ikke betale sig at vande bedene, for det vil regne om en time. Eller det kan ikke betale sig at skifte skjorten lige nu, for jeg skal ud at hente brænde!" Så jeg sagde lige: " Betale sig?"
" Ja sådan en hund knytter sig til en og omvendt. Vi er her jo nok ikke så længe, så hvad med hunden og al den ulejlighed?" Jeg vidtse ikke, hvad jeg skulle sige, men forestillede mig, hvordan de ryddede op i huset, skrev sedler om, hvad der skulle ske med den og den ting, når de ikke var her mere. De er godt nok en anden generation, hvor man ikke skulle være til besvær eller ulejlighed, men alligevel.
En lille hund kunne holde humøret højere og give en mening midt i deres meningløshed, Og hunden ville møde kærlig opmærksomhed som intet andet sted i dens lille hundeliv, om det så ville blive et, to eller ti menneskeår ville det vel sådan set godt kunne betale sig for den alligevel ikk?
Set fra min vinkel en uddøende generations kultur og leveregler modsat vores selviscenesættelse og det-er-mig-det-hele-handler-om kultur.

Kommentarer

 1. Tina - omme i London
  30. Mar 2009 13:15
  1

  Hvor er de bare soede og hvor maa det bare vaere svaert for dem. Da min bedstemor blev alene havde hun en kat, som holdt hende ved selskab lige til hun doede. Hun fik min onkel til at love at den dag hun doede ville han tage katten af med livet. Hun ville ikke have at den skulle vaere en last for nogen.

 2. Janus
  30. Mar 2009 14:25
  2

  Nej sådan er der mange fra den generation. Der er også nogle, der har ryddet alt op, inden de dør. Ikke være til besvær

 3. Anna Marie Kalsbøll
  30. Jul 2009 11:12
  3

  Mærkeligt at blive gammel udvendigt når man ikke er det indvendigt. Også mærkeligt at opleve omgivelsernes reaktion på en. Undren over at så få tænker over, at det er vores fælles skæbne.

 4. Janus
  7. Aug 2009 08:40
  4

  Ja, du har har helt ret. Et fælles forestående vilkår, som vi lader som om ikke kommer, og slet ikke til os selv.

Janus
Janus
Prøver at gå gennem livet med åbne øjne, vind i håret, smil på læben og appetit på nyt. Email: tankeblok@gmail.com

Kalender

« July 2018 »
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Hvor kommer de fra?