Smartlog v3 » Min tankeblok » Hr. og Fru Rødvin eller om kunsten ikke at tale sammen
Opret egen blog | Næste blog »

Min tankeblok

Tanker, overvejelser, oplevelser og meninger luftes offenligt

Hr. og Fru Rødvin eller om kunsten ikke at tale sammen

6. Oct 2009 09:08, Janus

 

Jeg sidder og kigger ud ad vinduet. Efterårspytter og blade på fortovet. Det er sidst på eftermiddagen, og der er folk på gaden. Nogle har gøremål, og andre driver rundt. Måske på må og få, eller ventende på, den elskede skal komme. Eller drevet af kedsomheden.

Vinduespladser er altid gode. Så kan man følge med i alt på cafeen og på gaden. Her er godt fyldt. Unge par med cola light og bærbar. Kvinder, sandsynligvis veninder, der har sat hinanden stævne, over en Cafè latte. De er i alle aldre. I gamle dage mødtes de om formiddagen, mens manden var på arbejde, på skift hos hinanden. Madopskrifter og opdragelse. Overleverende og udleverende. Fælles skriftestol og fælles dom over dem, som ikke var der. Mon venindekulturen er anderledes her i cafeens tætte rum?
I et hjørne et ungt par. Hun taler og smiler, han ser på hendes mund og nikker og tænker dem et helt andet sted hen. Han rækker over bordet og tager hendes hånd. Deres øjne lyser og de skaber et rum, kun for dem, som elskende jo gør.
Jeg sidder ved et bord alene og overvejer en salat, men er mest optaget af at kigge og tolke menneskene omkring mig. Tillægge dem livssituationer og motiver, som de aldrig bliver forholdt. Enkeltord dukker frem fra den store grundsummen. Jeg bliver bekræftet eller det modsatte. Min leg kører. De lever, jeg betragter.
Ind kommer et par. Midaldrende, slanke. Briller begge to, og ingen sindsbevægelser at spore i deres ansigter. Han stopper og kigger på hende. Afventende. Konen formoder jeg. Hun scanner lokalet og nikker frem mod en tom plads tæt på mig. Hun går frem mod den, han følger. De tager frakkerne af og sætter sig. Kigger menukortet igennem. Konen ser lettere irriteret efter tjeneren. Først nu bevæger hun læberne samtidig med, at hun peger ned i kortet. Han nikker og tager brillerne af og pudser dem i en serviet.
De sidder og kigger lidt. Mundene bevæger sig ikke. Jeg begynder min lille leg. Oplægget er ikke så svært. Set alt for tit.
Endelig kommer tjeneren

Konen ser op og siger noget. Jeg er lidt distraheret.
Så er læberne stille igen. De venter. Ser sig lidt omkring i smug. Prøver at fange dem med et imødekommende smil. Forgæves.
Jeg kan mærke, at jeg ikke bryder mig om, at de bare sidder der og sidder og ikke siger noget til hinanden. Hvis de ikke kan sige noget til hinanden, kunne de da for fanden ikke tage en avis eller et magasin, eller hvad ved jeg.

Maden kommer, og de spiser. De sidder der og siger ikke noget til hinanden. Jo hun bevægede læberne en enkelt gang. Måske kunne hun lide maden. Har de mon været gift i en menneskealder? Er alt sagt? Er de sure eller vrede. Ansigterne viser ikke noget. Bare ser frem for sig, spisende. Er de bare skåret ud i kulisser for hinandens liv? Er kærligheden udlevet, spist, ædt op, forbrugt? Eller er her en mand, der endelig har fået stoppet sin kvindens endeløse strøm af ord, og hun først må sige noget, som hun tror, han vil finde interessant? Eller er det bare mig, der ikke forstår, at de hviler i sig selv og trives med trygheden bare ved den andens nærvær?
Han ser op efter tjeneren, jo mandens rolle, får øjenkontakt og nikket. Tjeneren med den alt for korte kommer. Endelig siger han noget. De sidder lidt, mens han ordner. De rejser sig som på tælling, tager frakkerne på og går ud. Jeg mærker, at jeg får lyst til at gå efter dem, stadigt aflurende, håbende deres optræden var aftalt spil, for at

jeg skal tage mig sammen, nogle skal tage sig sammen, eller for give mit besyv med om livets og kærlighedens hårde vilkår.
Men jeg gør det ikke, for hvad ved jeg. Det som jeg ser som stabilt enerverende kedsommelighed og fælles ensomhed, kan være deres valgte grundtone uden udmarvende udsving med op- og nedture.
Men jeg ser dem gå ud ad døren, og ser dem tit på offentlige steder. I campingvognens fortelt, på cafeteriet, på båden i havnen, på altanen i ferielejligheden, i sommerhuset med et glas rødvin, så jeg kalder dem Hr. og Fru Rødvin. Middelklassens dulmer over den endeløse kedsomhed, vi skænker hinanden, når børnene er fløjet og hverdagen alt for let.

Jeg ser rundt i lokalet. Kærligheden leves, opleves og er udlevet lige her for øjnene af mig. Jeg bliver trist og tænker på andre historier om udlevet og uudlevet kærlighed. Skal de mon fortælles, eller skal jeg drikke et glas rødvin?

 

 

Kommentarer

 1. Frk Lundegaard
  9. Oct 2009 20:17
  1

  Dette er den mest præcise beskrivelse af noget af det, som skræmmer mig mest.

 2. Frk Lundegaard
  18. Oct 2009 21:19
  2

  Kommer der ikke snart en historie til? Vil gerne læse mere

 3. janus
  19. Oct 2009 13:13
  3

  Joh, det flyder vist ikke lige for tiden, men tusind tak for opfordringen

 4. nike free
  20. Dec 2011 02:59
  4

  Når nogen kommer til skobutik med henblik på at købe nogle behagelige og gode sko det første navn, <a href="http://www.nikefreerun3.net" title="nike free">nike free</a>

 5. Michael Kors Outlet
  29. Jun 2012 06:22
  5

  Site optimisé pour Mozilla FireFox avec une résolution de 1024 x 768 elecharge

 6. Isabel Marant Sneakers
  23. Oct 2012 08:45
  6

  A Radical Solution By <a href="http://www.isabelmarantsneakerssales.com/"><strong>http://www.isabelmarantsneakerssales.com/</strong></a>Isabel De Los Rios,Who is Isabel De los Rios? <a href="http://www.isabelmarantsneakerssales.com/"><strong>aqiushibendan</strong></a>He main claim to fame is the Diet Solution Program she has written and sold to thousands. <a href="http://www.isabelmarantsneakerssales.com/"><strong>Cheap Isabel Marant shoes</strong></a>Those who have followed her program have lost weight. Those who have continued to follow the program have beaten the odds of most diet programs and have kept the weight from coming back on. This has been the outstanding success of <a href="http://www.isabelmarantsneakerssales.com/#"><strong>aiqushi hundan</strong></a>this program as participants have maintained their weight-loss long-term.Why is it Radical?Why is her program radical? Her diet and other associated writings challenge much of the <a href="http://www.isabelmarantsneakerssales.com/#54545"><strong>Isabel Marant Sneakers</strong></a>mainstream teachings on weight-loss. Her focus has been on what works in the long-term rather than on the mainstream theories and writings currently in vogue.fardhdhcbjfhfdgbasgd10.20

Janus
Janus
Prøver at gå gennem livet med åbne øjne, vind i håret, smil på læben og appetit på nyt. Email: tankeblok@gmail.com

Kalender

« July 2018 »
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Hvor kommer de fra?